Diyarbakır Devlet Tiyatrosu oyunu ‘Mutfak’, seyirciyi alıp İngiltere’de bir restoranın mutfağına bırakıveriyor. Beyaz üniformalarıyla koşturan insanlar, birbirine karışan mutfak alet edevatlarının sesleri, yemek kokuları, fokurdayan soslar, cızırdayan etler… Ve tabii tüm bu koşturmacanın içinde havada uçuşan sözler, bazen de bağış çağırış halleri…
Tiyatro oyunu ‘Mutfak’ın konusu
İngiliz yazar Arnold Wesker’in yazdığı ve sahnelenen ilk oyunu olan ‘Mutfak’, İkinci Dünya Savaşı sonrası İngiltere’sindeki sosyal ve toplumsal atmosfere, orta halli bir restoranın mutfağından bakıyor. ‘Mutfak’ta, yoğun tempoda çalışmak zorunda olan emekçiler 50’ler dönemi İngiltere’sinin farklı profillerinden, toplumun farklı kesimlerinden insanlardır. Aralarında İngiliz olmayıp da Avrupa’nın farklı ülkelerinden göç ederek bu ülkeye yerleşmiş olanları da vardır. Oyun, ikinci derecede bir Londra restoranının mutfağında, tek bir günde geçer.
‘Mutfak’ oyununun yazarı Arnold Wesker, 1950’lerde beliren İngiliz ‘yeni dalga’ ekolünün kurucu isimlerinden biri olarak biliniyor. ‘Mutfak’ ise yazarın en iyi bilinen oyunlarından. Wesker, yazarlık kariyerine başlamadan önce Londra ve Paris’te çeşitli restoranların mutfaklarında çalışmış. Haliyle ‘Mutfak’ oyunu, Wesker’in kişisel gözlemlerinden beslenmiş. Rio de Janerio’dan Tokyo ve Paris’e pek çok şehirde sahnelenen ‘Mutfak’, 1961 senesinde beyazperdeye de uyarlanmış. 22 karakterin büyük bir mutfak dekorunun içinde yer aldığı oyunun büyük bir kısmı ‘ansambl’ oyunculuk üzerine kurulu, özellikle öne çıkan bir oyuncu yok. Mutfaktaki çalışanların ilişkisi üzerinden dönemin İngiltere’sinin mikrokozmozunu kuruyor sahnede yazar. Restoranın patronu ise bu insanların savaş sonrası kapitalist sistemle olan çelişkili ilişkilerini temsil ediyor. Oyunun yazarı Wesker, “Shakespeare için dünya bir sahne olabilir ama benim için orası mutfak” demiş. ‘Mutfak’ oyununda da işçi sınıfına mensup çalışanlarla orta sınıfı temsil eden patronu buluşturuyor.
Tiyatro oyunu ‘Mutfak’ın kadrosu
‘Mutfak’ Diyarbakır Devlet Tiyatrosu yapımı olarak Gönül Çapan’ın çevirisi, Hakan Çimenser’in yönetmenliğinde, Gizem Erden’in koreografisiyle sahneleniyor. Oyunda Gizem Dilimen, Hasan Ergün, Selver Kılıç, Zeliha Genç, İlhami Özdemir, Nusret Baltacı, Seda Özdemir, Kader Durkadın Öner, Elif İşcan Eryiğit, Ceren Kırtaş, Mustafa Dileklen, Fatih Örs, Burçin Demir Turgut, Hakan Latifoğlu, M.Furkan Dikici, Oğuzhan Yücel, Şamil Kankul, Erhan Adsay, Giray Suner, Caner Karabenli, Erkan Aytemur ve Yasemin Ayşe Arpa rol alıyor.