Atatürk 1881 1919 filmi konusu, iki bölüm olarak izleyiciyle buluşan filmlerden ilki, Mustafa Kemal’in (Aras Bulut İynemli) milli mücadelenin lideri olmaya giden basamakları tırmandığı döneme odaklanıyor.
Yönetmen Mehmet Ada Öztekin’in sözleriyle:
Atatürk 1881 1919 filmi konusu, Mustafa, 19. yüzyılın sonunda Selanik’te doğar. Babasının maruz kaldığı eşkıya saldırıları, doğal olarak onu kötü etkiler. Babası Ali Rıza Bey’in önce işleri sonra sağlığı bozulur. Bir süre sonra da vefat eder. Zübeyde Hanım için oğlu dünyanın merkezindedir ve onun başına bir şey gelmemelidir. Oğlu adına düşündüğü gelecek, mahalle mektebine gidip, sofu ailesindeki geleneğe uygun şekilde Hoca olmasıdır. Zübeyde Hanım’ın kurduğu bu gelecek hayalinin büyüklüğü, küçük Mustafa’nın içindeki devasa ateşe kıyasla, ancak o ateşin karşısında küçük bir saman tanesi kadardır. Mustafa Kemal, 1905 yılında, akademiyi Kurmay Yüzbaşı olarak bitirir. 1905 yılından 1919’a kadar Suriye’den Trablus’a Selanik’ten Kars’a, Osmanlı topraklarının dört bir köşesinde görev yapar. Gördüğü şey, kendi ülkesinde idarenin çoktan kontrolden çıktığını, artık liyakat ve vatanseverliğin kalmadığıdır. Mustafa Kemal için fazla seçenek kalmamıştır. Kendi tabiriyle memleket, eşkıyaların yaktığı babasının tomrukları gibi yanmaktadır. Onu kurtarmak için biri, bir şey yapmalıdır. Namık Kemal’in dediği gibi, Vatanın bağrına düşman hançerini saplamıştır. Fakat elbet, onun bahtı kara maderini kurtaracak biri çıkacaktır.
Atatürk, Mehmet Ada Öztekin tarafından yönetilen, FOX kanalında ve sinemalarda yayımlanacak olan Türk tarihî dönem dramasıdır. Başrolünde Aras Bulut İynemli’nin yer aldığı[1][2] yapımda Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlik hayatından bir kesit anlatılmaktadır.
Oyuncu kadrosu ve karakterler
- Aras Bulut İynemli – Mustafa Kemal Atatürk
- Songül Öden – Zübeyde Hanım
- Mehmet Günsür – Ali Rıza Efendi
- Sarp Akkaya – Enver Paşa
- Berk Cankat – Ali Fuat Cebesoy
- Esra Bilgiç – Madam Corinne
- Sahra Şaş – Makbule Atadan
- Bertan Asllani – Ali Fethi Okyar
- Beran Kotan – Ömer Naci
- Doğaç Yıldız – Rauf Orbay
- Meriç Özkaya – Talat Paşa
- Oğulcan Arman Uslu – İsmet İnönü
- Alican Barlas – Kâzım Karabekir
- Şehsuvar Aktaş – VI. Mehmed
- Hamdi Alkan
- Darko Perić – Stiliyan Kovaçev
- Lidija Kordić – Dimitrina Kovachev
- Predrag Bjelac – Otto Liman von Sanders[3]
- Emre Mete Sönmez – Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluğu
- Emre Yetim – Lütfü Bey
- Devrim Özder Akın – Hüseyin Bey
- Cahit Gök
- Bülent Polat – Şemsi Efendi